A te mumusod is

Ha nemrégiben kezdtél bele a vállalkozói létbe, ha már hosszú-hosszú évek óta folytatod a tevékenységed, biztos vagyok benne, hogy vannak olyan területek, amiket nehezen kezelsz, megoldhatatlannak tartasz vagy épp gyűlölsz. Természetesen lehet több is, de egyben biztos vagyok, hogy a munkavédelem témaköre számodra is megoldhatatlan és feloldhatatlan feladat. Szükséges rossznak tartod, mert törvényi és jogszabályi előírásokkal, kötelezettségekkel és tiltásokkal tarkított, kibogozhatatlan, érthetetlen káosz számodra. Hogy honnan tudom? Mert én is pont így voltam vele, és mivel vállalati tanácsadó cégem van, reprezentatív mintával rendelkezek a területet illetően.

Számos olyan problémával keresnek fel bennünket, hogy ezt a témát lehetetlen belső munkaerővel és önnállóan úgy megoldani, hogy egy esetleges hatósági ellenőrzés alkalmával a cég ne kapna valamely témakörben megrovást és bírságot. Mit tehet ilyenkor az ember? Ha helyesel, még az ügyfél megsértődik, ha ellenkezik, bizonygatni kezdi, hogy de bizony igaz. Én azt a taktikát szoktam választani, hogy azt mondom, ez bizony mindenki mumusa. És rávilágítok, hogy mivel nagy részünk nem jogász végzettséggel alapít céget, jobb esetben sem lehet önerőből értelmezni és megoldani a feladatokat, belső munkaerőt alkalmazni pedig azért rossz ötlet, mert senki sem tudja a munkáját ellenőrizni.

Ekkor pedig el szoktam árulni, hogy én kivel, melyik céggel végeztetem havidíjas szolgáltatás keretén belül ezt a feladatkört úgy, hogy teljesen nyugodtan alszok, mert ez a szakértő csapat hatalmas szaktudással és lelkiismeretes munkával mindent megold a cégem tekintetében. Sőt! Olyan oktatást nyújtanak, ami egyedülálló a piacon, hiszen minden alkalmazottam csak dicsérte őket eddig, senki sem tartotta sem feleslegesnek, sem unalmasnak az oktatások idejét. Használható és fontos információkkal és tudással gazdagodva hagyják el az oktatás termét.

Ezek után már biztos is lehetek benne, hogy ez a probléma feloldódott, mert itt mindenki a fejéhez szokott kapni, hogy te jó ég, hát ezt így is lehet? S már meg is van oldva az egyik legnagyobb kardinális probléma, amivel hozzánk szoktak fordulni a tanácstalan cégvezetők és – vagy tulajdonosok.